Kruchutkie pieguski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka są proste w wykonaniu i nie zajmują dużo czasu. Smakiem nie ustępują tym ze sklepu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
    1 szklanka cukru kryształu
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki sody
    1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 szklanka orzechów włoskich
    pół szklanki rodzynek
    można dodać kokos, orzechy laskowe lub żurawinę

Kruchutkie pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę i orzechy pokroić w kosteczkę.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać.
  • 3. Wsypać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać.
  • image-0aeg6tk 4. Masę nabierać łyżeczką i robić małe kuleczki, wielkości orzechów laskowych, lekko je spłaszczać i układać na blaszce. Trzeba zachować odstęp ponieważ kuleczki podczas pieczenia troszkę się rozpłyną.
  • 5. Piec ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy