Kruchy jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze, gdy użyje się szarą renetę

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,75 kg mąki
    4 jajka
    3 żółtka
    0,35 kg masła
    3/4 szklanki cukru
    1,5 kg jabłek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    cukier wanilinowy
    1 łyżka bułki tartej

Kruchy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy ciasto z mąki, masła, jajek, cukru, proszku do pieczenia,> żółtek bez dodatku wody. Jeżeli ciasto za twarde należy dodać trochę> białka lub kwaśnej śmietany. Następnie połowę ciasta rozkładamy na> tacy do pieczenia (30x25), posypujemy bułką tartą, układamy obrane i> pokrojone jabłka. Jabłka posypujemy łyżeczką cukru i cynamonem,> przykrywamy resztą ciasta dokładnie, by sok nie wyciekał. Ciasto> pieczemy 60 minut w 180 stopniach C, aż lekko zbrązowieje, wyjmujemy by> ostygło. (czasem trzeba je piec trochę dłużej).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy