Kruchy jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, smalec, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko razem siekamy. Dodajemy zmiksowane jajko z żółtkami i cukrem. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części w proporcji 2:1. Mniejszą część schładzamy a większą wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Jabłka obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście.
3.Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 3/4 l. Gorący wylewamy na jabłka.
4.Na budyń ścieramy na dużych oczkach schłodzone ciasto. Pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze