Kruchy jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto z mojego dzieciństwa. Mama piekła je najczęściej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    15 dag margaryny
    1 łyżka smalcu
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    2-3 żółtka
    2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
    jabłka - ilość wg upodobań
    3/4 l mleka

Kruchy jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, smalec, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko razem siekamy. Dodajemy zmiksowane jajko z żółtkami i cukrem. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części w proporcji 2:1. Mniejszą część schładzamy a większą wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście.
  • 3. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 3/4 l. Gorący wylewamy na jabłka.
  • 4. Na budyń ścieramy na dużych oczkach schłodzone ciasto. Pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
    Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jabłka można posypać cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy