Kruchy jabłecznik Wielkanocny.

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłecznik jest bardzo dobry i delikatny. Z tego przepisu ciasto piekła moja teściowa, a teraz od dłuższego czasu piekę ja i moje córki :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka tortowa: 3 szklanki
    - PALMA TORTOWA: 250 gramów
    - cukier - ciasto: 1.2 szklanki
    - jajka (oddzielić białko od żółtka): 5 sztuk
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - mus jabłkowy: 1 litr

Kruchy jabłecznik wielkanocny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto -3 szklanki mąki, 1 palmę, 3 łyżeczki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia (mąkę wymieszać z proszkiem) - włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto.
    Z ciasta odłożyć troszkę do posypania na wierzch.
    Ubić 5 białek z 1 szklanką cukru, aż do rozpuszczenia cukru.
    Blaszkę wysmarować tłuszczem i rozłożyć ciasto.
    Na ciasto nałożyć mus jabłkowy.
    Na mus rozprowadzić ubite na sztywno białka z cukrem.
    Na wierzch posypać odłożone ciasto.
    Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut o temperaturze 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy