Kruchy pierniczek z nektarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2części, jedną mniejszą drugą większą. Włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę o wymiarach 25x30wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy większą część ciasta-nakłówamy widelcem i posypać bułką tartą. Piec 15min w 180C. Nektarynki obrać i pokroić w małe kwadraty. Wyłożyć na podpieczone kruche ciasto
2.Masa budyniowa: w 1szkl mleka rozpuszczamy budyń wraz z cukrem. Resztę zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszankę budyniową, ugotuj budyń. Wylać na owoce. W masę budyniową wcisnąć pierniki nasączone w alkoholu.
3.Górę posypać drugą częścią ciasta startą na tarce o dużych oczkach . Piec 60min w 170C
Komentarze