Kruchy pierniczek z nektarynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche w odmiennym wydaniu. Lubię poprostu eksperymenty i zaskoczyć czymś nowym.

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche: 0,5kg mąki pszennej 250g margaryny 2żółtka 150g cukru 2łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2budynie waniliowe 4łyżki cukru 700ml mleka Dodatkowo: 5nektarynek Pierniki Wódka

Kruchy pierniczek z nektarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2części, jedną mniejszą drugą większą. Włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę o wymiarach 25x30wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy większą część ciasta-nakłówamy widelcem i posypać bułką tartą. Piec 15min w 180C. Nektarynki obrać i pokroić w małe kwadraty. Wyłożyć na podpieczone kruche ciasto
  • 2. Masa budyniowa: w 1szkl mleka rozpuszczamy budyń wraz z cukrem. Resztę zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszankę budyniową, ugotuj budyń. Wylać na owoce. W masę budyniową wcisnąć pierniki nasączone w alkoholu.
  • 3. Górę posypać drugą częścią ciasta startą na tarce o dużych oczkach . Piec 60min w 170C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy