Krupnik pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczna alternatywa do krupniku tradycyjnego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
    200 g kaszy pęczak
    4 suszone grzyby
    200 g chudej kiełbasy
    2 pomidory
    2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
    2 łyżki masła
    1 ząbek czosnku
    6 ziaren pieprzu
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól
    pieprz

Krupnik pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa z włoszczyzny oczyścić , obrać i umyć.
    Zalać w garnku wodą i ugotować z nich wywar, po czym ich wyjąć.
    Do wywaru warzywnego , dodać przyprawy i opłukana kaszę, gotować 30 minut.Po tym czasie dodać opłukane , pokrojone w plastry grzyby obsmażone na maśle,pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną
    na kawałki kiełbasę ,gotować jeszcze przez 15 minut.
    Na końcu doda przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier, doprawić do smaku.

Porady

Ugotowana włoszczyznę możemy pokroić i wrzucić do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy