Pomidorowy krupnik

0 (0 ocen)

Zapraszam na kolejną sycącą i rozgrzewającą zupke:)

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych borowików
    180 g kaszy pęczak
    1 marchewka
    1 pietruszka
    ½ małego selera
    140 g kiełbasy wiejskiej
    2 łyżki selera naciowego
    6 pomidorów cherry
    1 liść laurowy
    2 goździki
    2 ziela
    Kilka ziaren kolorowego pieprzu
    3 łyżki koncentratu
    1 łyżka masła

Pomidorowy krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby opłukać i zalać wrzątkiem na około 30 minut.Do garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Zalać około 1200ml wody i ugotować wywar.
  • 2. Następnie wyjąć warzywa, do wywaru dodać liść, ziele, goździki oraz pieprz. Dodać także opłukaną kaszę i gotować.
  • 3. W między czasie kiełbasę pokroić na cienkie plastry i zrumienić ją na maśle. Po około 25 minutach do zupy dodać podsmażoną kiełbasę, pokrojone grzyby oraz pokrojony seler naciowy.
  • 4. Pomidorki sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ósmeki. Po następnych 15 minutach do zupy dodać pomidorki oraz koncentrat, wymieszać porządnie i gotować około 10 -15 minut jeszcze. I dopiero wtedy doprawić solą do smaku,zupa gotowa. Zapraszam i smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy