Krupnik tradycyjny

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Idealny na zimowe wieczory, jak i letnie popołudnia, gdy krople deszczu odbijają się od szyb...

  • 3 godz.

Składniki:

  • 20 dag miodu grycznego
    0,5 l spirytusu
    3 goździki
    kawałek kory cynamonu
    skórka z 1/2 cytryny
    1/3 laski wanilii
    1 potłuczone ziarno ziela angielskiego

Krupnik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i przyprawy zalać 2,25 szkl. wody i zagotować na małym ogniu. Ostudzić i zagotować jeszcze 2 razy.
  • 2. Przestudzić do temperatury pokojowej.
    Dodać spirytus i podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania, a następnie przestudzić do temperatury pokojowej.
  • 3. Przecedzić i rozlać do butelek.

Komentarze

Podobne przepisy