A u nas dziś jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik.Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam,że wciąż jest jedną z najlepszych,polskich zup.
Składniki:
2 udka z kurczaka
100 g kaszy jęczmiennej
1 duża marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1/3 pora
6 średnich ziemniaków
2 łyżki natki pietruszki
1 kostka rosołowa drobiowa *
pieprz
sól
Tradycyjny krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy,wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny.Zmniejszamy ogień,dodajemy obrane i umyte warzywa w całości oraz kostkę bulionową *.Gotujemy na małym ogniu do momentu,aż mięso zacznie odchodzić od kości.W tym czasie obieramy ziemniaki,myjemy i kroimy w kostkę.Kiedy mięso jest ugotowane,wyjmujemy je na talerz razem ze wszystkimi warzywami.Wrzucamy ziemniaki i wsypujemy kaszę.Marchew kroimy na plasterki i dodajemy do zupy.Gotujemy na małym ogniu do czasu,aż kasza napęcznieje a ziemniaki będą miękkie.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Komentarze