Tradycyjny krupnik

0 (0 ocen)

A u nas dziś jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik.Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam,że wciąż jest jedną z najlepszych,polskich zup.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    100 g kaszy jęczmiennej
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1/3 pora
    6 średnich ziemniaków
    2 łyżki natki pietruszki
    1 kostka rosołowa drobiowa *
    pieprz
    sól

Tradycyjny krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy,wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny.Zmniejszamy ogień,dodajemy obrane i umyte warzywa w całości oraz kostkę bulionową *.Gotujemy na małym ogniu do momentu,aż mięso zacznie odchodzić od kości.W tym czasie obieramy ziemniaki,myjemy i kroimy w kostkę.Kiedy mięso jest ugotowane,wyjmujemy je na talerz razem ze wszystkimi warzywami.Wrzucamy ziemniaki i wsypujemy kaszę.Marchew kroimy na plasterki i dodajemy do zupy.Gotujemy na małym ogniu do czasu,aż kasza napęcznieje a ziemniaki będą miękkie.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Porady

*opcjonalnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy