Kruszonkowe dueciki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miałam ochotę na coś słodkiego bez wychodzenia z domu, dlatego wpadłam na pomysł upieczenia ciasteczek z masy z której zawsze przygotowuję kruszonkę do ciast. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, nie wymagają użycia proszku do pieczenia ani jaj.

  • 60 min

Składniki:

  • Na około 35 ciasteczek:

    -pół kostki (125 g) margaryny
    -2 szklanki mąki
    -3/4 szklanki cukru
    -1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
    -1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao
    -35 owoców suszonej żurawiny

Kruszonkowe dueciki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z margaryny, mąki, cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ręcznie gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Jedną z nich dokładnie zagniatamy z dodatkiem kakao.
  • 2. Z obu części ciasta formujemy niewielkie kuleczki. Na białą kulkę wciskamy żurawinę, tak żeby lekko wystawała i dociskamy kulką kakaową. Tak postępujemy ze wszystkimi ciasteczkami.
  • 3. Ciasteczka pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu możemy posypać je cukrem pudrem.

Porady

Ciasteczka spokojnie możemy upiec w starym prodziżu bez regulacji temperatury.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy