Czekoladowa pychota

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jedno z najlepszy ciast, jakie miałam okazję jeść.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto :
    1 i 1/2 szklanki mąki
    5 łyżek cukru
    3/5 kostki masła
    2 żółtka
    1 łyżeczka wody

    Masa :
    2/3 kostki miękkiego masła
    1 i 1/2 szklanki cukru
    4 jajka
    5 łyżek kakao
    200 ml śmietany 18%

    Krem :
    2 serki waniliowe homogenizowane
    1 łyżka żelatyny
    odrobina startej gorzkiej czekolady

Czekoladowa pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać kolejne składniki. Miksować aż do powstania płynnej masy. Następnie wyłożyć ciastem tortownicę, wylać na wierzch masę. Piec w uprzednio rozgrzanym do 180'C piekarniku przez 45 minut. Następnie wystawić do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne wylać na górę żelatynę rozrobioną w wodzie i połączoną z serkami, odstawić do zastygnięcia. Wierzch udekorować startą czekoladą.

Porady

Przy rozpuszczaniu żelatyny należy zwrócić uwagę na jej ilość dodanej wody, tak aby krem nie okazał się zbyt rzadki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy