Kugel z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kugel to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Pyszna zapiekanka uwielbiana przez naszą rodzinę.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 torebka ryżu(100 g)
    -3 jajka
    -pół szklanki cukru
    -ćwierć szklanki rodzynek
    -zapach waniliowy do ciasta
    -1 pomarańcza
    -2 szklanki mleka
    -masło (do posmarowania naczynia)

Kugel z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne.
  • 2. Umyj dokładnie pomarańczę. Zetrzyj na drobnej tarce skórkę.
  • 3. Zagotuj w garnku około pół litra wody. Do gotującej się wody włóż torebkę ryżu i gotuj 15 minut. Odcedź ryż na durszlaku, nie rozrywaj torebki. Poczekaj aż ryż przestygnie. Rozetnij torebkę i przesyp ryż do naczynia żaroodpornego.
  • 4. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wbij do naczynia żaroodpornego a białka do miski. Ubij białka na sztywną pianę.
  • 5. Przełóż pianę do naczynia z ryżem i żółtkami. Wsyp rodzynki, dodaj 5 kropli zapachu waniliowego, otartą skórkę z pomarańczy, cukier oraz mleko. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki.
  • 6. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 7. Przed podaniem wyłóż kugel na talerz odwracając naczynie do góry nogami. Podawaj na ciepło.

Porady

Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj kilka minut przed wyłożeniem na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy