Kukurydziane pancakes

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna i ciekawa odmiana tradycyjnych amerykańskich placków śniadaniowych.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 6-8 sztuk o średnicy ok. 15 cm:

    1 kubek* mąki kukurydzianej
    1 kubek* mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    50 g masła
    1 i 1/2 kubka* mleka
    2 jajka

    * kubek o pojemności 220 ml

Kukurydziane pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  • 2. Masło stopić w rondelku, wystudzić.
  • 3. Jajka ubić z mlekiem. Dodać stopione masło a następnie połączyć z suchymi składnikami, dobrze wymieszać, by nie było grudek.
  • 4. Małą patelnię wysmarować olejem. Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię, smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy