Sopaipillas to tradycyjne, chilijskie racuchy przygotowywane z dyni. Postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniałam to warzywo na kukurydzę. Placuszki mają lekko słodkawy smak.
30 min
Składniki:
1,5 puszki kukurydzy
ok. 2,5 szkl mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka Gomasio
olej kokosowy do smażenia
Kukurydziane sopaipillas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę dobrze płuczemy i odcedzamy. Blendujemy na gładką masę.
2.Na stolnicę przesypujemy odmierzoną ilość mąki, dodajemy pastę kukurydzianą, masło, najlepiej miękkie i Gomasio. Zagniatamy ciasto, gładkie i elastyczne.
3.Wałkujemy je na grubość 5 mm i wycinamy dowolne kształty.
4.Smażymy, najlepiej, na oleju kokosowy. Możemy podawać ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami.
Komentarze