Kukurydziane sopaipillas

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sopaipillas to tradycyjne, chilijskie racuchy przygotowywane z dyni. Postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniałam to warzywo na kukurydzę. Placuszki mają lekko słodkawy smak.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 puszki kukurydzy
    ok. 2,5 szkl mąki
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka Gomasio
    olej kokosowy do smażenia

Kukurydziane sopaipillas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę dobrze płuczemy i odcedzamy. Blendujemy na gładką masę.
  • 2. Na stolnicę przesypujemy odmierzoną ilość mąki, dodajemy pastę kukurydzianą, masło, najlepiej miękkie i Gomasio. Zagniatamy ciasto, gładkie i elastyczne.
  • 3. Wałkujemy je na grubość 5 mm i wycinamy dowolne kształty.
  • 4. Smażymy, najlepiej, na oleju kokosowy. Możemy podawać ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy