Kule mięsne z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczysty, miękki filet z kurczaka wypełniony nadzieniem pieczarkowym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży podwójny filet z kurczaka
    300 g pieczarek
    1 cebula
    1 kulka ( 200g) mozzarelli
    2 łyżki śmietany
    gałązka tymianku
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka masła
    pieprz
    sól
    pikantna przyprawa do kurczaka

Kule mięsne z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kule mięsne z pieczarkami 1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać masło i pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Pod koniec dodać posiekany tymianek, pieprz i sól do smaku. Dodać śmietanę, wymieszać i zdjąć z ognia. Do przestudzonych pieczarek dodać pokrojony w kostkę ser i wymieszać. Mięso przekroić i rozbić cztery kotlety. Położyć na dużym kawałku folii aluminiowej, posmarowanej olejem. Na kotlety rozłożyć nadzienie pieczarkowe.
  • Kule mięsne z pieczarkami 2. Brzegi mięsa zawinąć do góry, uformować kulę. Posypać przyprawą do kurczaka.
  • Kule mięsne z pieczarkami 3. Folię zawinąć do góry i dokładnie ścisnąć.
  • Kule mięsne z pieczarkami 4. Zawiniątka umieścić w naczyniu do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 190 stopni. Następnie rozchylić folię i piec jeszcze 10 minut do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy