Kulki drobiowe po turecku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Odrobina kuchni Tureckiej w swoim domu - dlaczego nie? Proste w wykonaniu, jednocześnie niepowtarzalne w smaku - jak dla mnie idealne;)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 jajko
    1 bułka ( z przedziałkiem, kajzerki 2 sztuki)
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta kurkumy
    1/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki mąki
    1i1/2 szklanki oleju do smażenia
    1/2 cytryny

Kulki drobiowe po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, gotujemy.
  • 2. Przecinamy bułkę na pół, wyciągamy miąższ. Wkładamy do miski, zalewamy mlekiem.
  • 3. Ugotowane mięso kroimy na mniejsze części i miksujemy w blenderze, dodajemy do miski z namoczonym miąższem bułki.
  • 4. Dodajemy jajko, przyprawy i wyrabiamy dłońmi gładkie jednolite ciasto
  • 5. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące.
  • 6. Smażymy kulki w oleju (najlepiej gdy są zanurzone w nim przynajmniej do 3/4 wysokości) do zarumienienia
  • 7. Podajemy gorące skrapiając sokiem z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy