Kulki jaglano kakaowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybki i zdrowy deser. A co najwazniejsze bez dodatku cukru.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    20 dag suchej kaszy jaglanej
    20 dag daktyli suszonych
    1 łyżka kakao
    ok. 1 szkl. amarantusa espandowanego
    2 łyżki miodu

    kakao do obtoczenia

Kulki jaglano kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Daktyle zalewamy gorącą woda. Jednak nie dużo, mają być delikatnie zanurzone, ponieważ najlepiej jak cała woda wchłonie w daktyle. Jeśli ją odlejemy pozbędziemy się całego naturalnego cukru. Kiedy już woda wchłonie, blendujemy je na gładki krem. Zimną kasze mieszamy z kremem daktylowym, kakao, miodem i amarantusem, jednak radze dozować porcje amarantusa i wsypywać partiami. Sprawdzając czy masa ma odpowiednią gęstość. Masę możemy włożyć na jakiś czas do lodówki aby nieco stężała. Następnie formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Chłodzimy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy