Kulki mięsne z sosem

0 (0 ocen)

Przepis Pani Lusi

Składniki:

  • 60dkg.mięsa wołowego
    1 bułka
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanej pietruszki i kopru
    2-3 łyżki bułki tartej
    olej do smażenia


    SOS:
    20dkg.jogurtu naturalnego
    2 połówki marynowanej papryki
    1 łyżeczka papryki mielonej
    sól,pieprz,cukier

Kulki mięsne z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie,dobrze odcisnąć,dodać do mięsa.Dodać jajko,startą cebulę,rozgnieciony czosnek i zioła.Dobrze wyrobić.Jeżeli za rzadkie dodać tartej bułki.Doprawić solą i pieprzem.
    Z masy uformować kulki mięsne.Obsmażyć na rozgrzanym oleju i włożyć do piekarnika o temp.200 stop.na 10 min.Podlać 0,5szkl.wody.
  • 2. Wykonanie sosu.
    Jogurt zmiksować z papryką marynowaną i mieloną.Doprawić solą,pieprzem i cukrem.Podawać z kulkami mięsnymi

Komentarze

Podobne przepisy