Kurczaczki w skorupkach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Znakomicie ozdobią wielkanocny stół.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 marchewka
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    oliwa
    pieprz
    sól

Kurczaczki w skorupkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy jajka do połowy. Odcinamy nożykiem czubki obranych jajek. Wydrążamy żółtko, które pozostało w nieobranej części jajka, białko zostawiamy. Żółtka ugniatamy na jednolitą masę, dodając odrobinę oliwy i przypraw. Z uzyskanej jednolitej masy formujemy kuleczki. Z marchewki wycinamy małe trójkąciki, na grzebyki i dziobki kurczaczków. Wycięte trójkąciki umieszczamy w główce kurczaczka, z ziaren pieprzu robimy oczy. Gotową główkę kurczaczka umieszczamy w skorupce.

Komentarze

Podobne przepisy