Curry:
600 g piersi z kurczaka
2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
1 cytryna
pół szklanki mleczka kokosowego
250 ml śmietanki do gotowania
przyprawy ( łyżeczka imbiru, 4 łyżeczki curry, pieprz i sól do smaku)
Podpłomyki:
szklanka mąki
5 łyżek oleju
50 ml gorącej wody
sól
Kurczak curry z podpłomykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić kurczaka w dużą kostkę. Czosnek posiekać, zetrzeć skórkę z cytryny.
2.Wymieszać kurczaka z czosnkiem, skórką z cytryny, sokiem z połowy cytryny, solą, pieprzem, imbirem i odrobiną oleju. Odstawić na około 10 minut do lodówki.
W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę.
3.Na oleju zeszklić cebulkę, dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć na złoto. Następnie dodać curry, po chwili wlać śmietankę i mleczko kokosowe. Smażyć przez kilka minut do zgęstnienia sosu.
4.Z podanych składników zagnieść ciasto na podpłomyki. Odrywać kawałki ciasta, formować kulki. Rozwałkować cieniutko i smażyć na patelni teflonowej. W momencie gdy na podpłomyku pojawią się bąbelki powietrza przewrócić na drugą stronę.
Porady
Danie można zrobić również na ostro, dodając papryczkę chilli.
Komentarze