Kurczak curry z podpłomykami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealne rozgrzewające danie na chłodne dni.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Curry:
    600 g piersi z kurczaka
    2 małe cebule
    2-3 ząbki czosnku
    1 cytryna
    pół szklanki mleczka kokosowego
    250 ml śmietanki do gotowania
    przyprawy ( łyżeczka imbiru, 4 łyżeczki curry, pieprz i sól do smaku)


    Podpłomyki:
    szklanka mąki
    5 łyżek oleju
    50 ml gorącej wody
    sól

Kurczak curry z podpłomykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić kurczaka w dużą kostkę. Czosnek posiekać, zetrzeć skórkę z cytryny.
  • 2. Wymieszać kurczaka z czosnkiem, skórką z cytryny, sokiem z połowy cytryny, solą, pieprzem, imbirem i odrobiną oleju. Odstawić na około 10 minut do lodówki.
    W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę.
  • 3. Na oleju zeszklić cebulkę, dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć na złoto. Następnie dodać curry, po chwili wlać śmietankę i mleczko kokosowe. Smażyć przez kilka minut do zgęstnienia sosu.
  • 4. Z podanych składników zagnieść ciasto na podpłomyki. Odrywać kawałki ciasta, formować kulki. Rozwałkować cieniutko i smażyć na patelni teflonowej. W momencie gdy na podpłomyku pojawią się bąbelki powietrza przewrócić na drugą stronę.

Porady

Danie można zrobić również na ostro, dodając papryczkę chilli.

Komentarze

Podobne przepisy