Kurczak tymiankowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny i aromatyczny. W sam raz na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 1 kurczak (ok 1,5 kg)
    2 cytryny
    sól
    pieprz
    łyżeczka papryki słodkiej
    kilka gałązek tymianku
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju

Kurczak tymiankowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć. Wycisnąć sok z jednej cytryny, posiekać tymianek, wymieszać z olejem i przyprawami i natrzeć całego kurczaka. Odstawić na noc do lodówki. Do kurczaka włożyć ząbek czosnku i pół cytryny, związać nogi i włożyć go do rękawa do pieczenia. Do rękawa wrzucić też cząstki cytryny, 2 ząbki czosnku i kilka gałązek tymianku. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 2 godzin. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu odczekać 10 minut aby soki się rozeszły po mięsie.

    Jeśli chcecie, kurczaka można nadziać przed pieczeniem ugotowaną kaszą lub ryżem.

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Komentarze

Podobne przepisy