Kurczak glazurowany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W rodzinie specjalistką od gotowania jest moja siostra. Dużo się od niej uczę, ale przede mnąjeszcze długa droga. Czasem wyszukuję, podsuwam jej przepisy, ona gotuje pierwsza.

Składniki:

  • ● 1 kg filetów z kurczaka
    ● 1/2 szkl. mąki
    ● 3 jajka
    ● po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
    ● olej do smażenia
    ● łyżeczka sezamu

    Glazura:
    ● 1/3 szkl. sosu so jowego
    ● 1/3 szkl. płynnego mio du
    ● 2 ząbki czosnku
    ● łyżka wytrawnego sherry
    ● szczypta imbiru

Kurczak glazurowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak glazurowany 1. Mięso myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w jajku, następnie w mące wymieszanej z solą i pieprzem.
  • Kurczak glazurowany 2. Na patelni rozgrzewamy olej, i rumienimy kawałki kurczaka.
  • Kurczak glazurowany 3. W garnuszku podgrzewamy sos sojowy, miód, sherry, imbir i zmiażdżony czosnek. Za nurzamy kawałki kurczaka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w temperaturze
    200 °C. Podczas pieczenia polewamy glazurą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Komentarze

Podobne przepisy