W rodzinie specjalistką od gotowania jest moja siostra. Dużo się od niej uczę, ale przede mnąjeszcze długa droga. Czasem wyszukuję, podsuwam jej przepisy, ona gotuje pierwsza.
Składniki:
● 1 kg filetów z kurczaka
● 1/2 szkl. mąki
● 3 jajka
● po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
● olej do smażenia
● łyżeczka sezamu
Kurczak glazurowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w jajku, następnie w mące wymieszanej z solą i pieprzem.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, i rumienimy kawałki kurczaka.
3.W garnuszku podgrzewamy sos sojowy, miód, sherry, imbir i zmiażdżony czosnek. Za nurzamy kawałki kurczaka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w temperaturze
200 °C. Podczas pieczenia polewamy glazurą.
Komentarze