Kurczak korzenny i buraczki w glazurze

0 (0 ocen)

  • 40 min

pieknie wypieczony kurczak, zachwyci gości.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kurczak ok 2 kg

    marynata;
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta przyprawy do piernika
    pół łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka cukru
    ćwierć łyżeczki soli
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy

    buraczki;
    1 kg buraczków
    100 g miodu
    100 g wina
    1 łyżka oleju

Kurczak korzenny i buraczki w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak korzenny i buraczki w glazurze 1. Buraczki ugotować, wystudzić i obrać ze skórki.
    Kurczaka umyć i oczyścić. Produkty na marynatę wymieszać i przy pomocy pędzelka nasmarować całego kurczaka dokładnie, w środku też. Odstawić na 2-3 godziny.
  • Kurczak korzenny i buraczki w glazurze 2. Piekarnik nagrzać na 220 st. Kurczaka ułożyć w brytwance podlać wodą i resztkami marynaty. Wstawić do gorącego piekarnika na ok półtorej godziny. Polewać od czasu do czasu.
    W razie zbyt wczesnego podpiekania skórki przykryć kurczaka kawałkiem folii aluminiowej.
  • Kurczak korzenny i buraczki w glazurze 3. Buraczki pokroić na plastry, podlać miodem wymieszanym z winem i olejem, dusić od czasu do czasu mieszając aż do momentu odparowania płynu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy