Kurczak na butelce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka opłukać i osuszyć.
Olej wymieszać z przyprawą do kurczaka, czosnkiem i majerankiem.
Natrzeć dokładnie mieszanką kurczaka.
Na zewnątrz jak i w środku.
Odstawić na noc do lodówki.
Butelkę od piwa namoczyć w ciepłej wodzie.
Zdjąć naklejki.
Butelkę dokładnie umyć.
Kurczaka nabić na butelkę.
Butelkę otworzyć.
Kurczaka przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 2 godziny w 190 st C.
Co 20 minut dosypywać do butelki soli, żeby piwo pieniło się i oblewało kurczaka.
Po upieczeniu kurczaka ostrożnie zdjąć z butelki.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wagi.
1 kilogramowego kurczaka trzeba piec 1 godzinę.
2 kilogramowego kurczaka trzeba piec 2 godziny.
Piwo możemy zastąpić bulionem.
Wtedy kurczaka polewamy sami.
Komentarze