Kurczak na butelce

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

obiad, który praktycznie sam się robi

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kurczak ok 2 kg
    0,5 litra jasnego piwa w butelce
    1 opakowanie przyprawy do kurczaka
    1 łyżka czosnku granulowanego
    4 łyżki majeranku
    3 łyżki oleju

Kurczak na butelce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka opłukać i osuszyć.
    Olej wymieszać z przyprawą do kurczaka, czosnkiem i majerankiem.
    Natrzeć dokładnie mieszanką kurczaka.
    Na zewnątrz jak i w środku.
    Odstawić na noc do lodówki.
    Butelkę od piwa namoczyć w ciepłej wodzie.
    Zdjąć naklejki.
    Butelkę dokładnie umyć.
    Kurczaka nabić na butelkę.
    Butelkę otworzyć.
    Kurczaka przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 2 godziny w 190 st C.
    Co 20 minut dosypywać do butelki soli, żeby piwo pieniło się i oblewało kurczaka.
    Po upieczeniu kurczaka ostrożnie zdjąć z butelki.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

    Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wagi.
    1 kilogramowego kurczaka trzeba piec 1 godzinę.
    2 kilogramowego kurczaka trzeba piec 2 godziny.

    Piwo możemy zastąpić bulionem.
    Wtedy kurczaka polewamy sami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy