Kurczak na butelce

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Soczysty i aromatyczny kurczak .

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak,4 ząbki czosnku,słodka i ostra papryka,maggi,sól,oliwa ,łyżka octu jabłkowegocebula
    Dodatkowo butelka szklana.

Kurczak na butelce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka nacieramy mieszanką z oliwy, octu , papryk,soli maggi i czosnku,nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz,wkładamy do naczynia dodajemy pokrojoną cebulę i najlepiej zostawiamy na całą noc.Przypraw dajemy mniej więcej po ok 1łyżce,trzeba spróbować czy marynata jest dość słona.

    Kurczaka wsadzamy na butelkę wypełnioną wodą i pieczemy ok 2 godzin w 180 st.Od czasu do czasu smarujemy kurczaka marynatą która nam została.
    Smacznego :)

Porady

można dodać również majeranku.Pyszny jest kurczak pieczony na piwie,wtedy zamiast wody dajemy butelkę z piwkiem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy