Kurczak na żółto

0 (0 ocen)

Danie podałam z gotowaną pszenicą, która smakowała podobnie do brązowego ryżu, ale wspaniale będzie pasował biały ryż lub kasza.

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
    1 łyżka oleju
    1/2 żółtej papryki
    2 plastry ananasa z syropu
    2 liście kapusty pekińskiej
    garść orzechów nerkowca
    sól
    pieprz
    ostra papryka mielona
    1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki wody
    5 łyżek syropu z ananasa

Kurczak na żółto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć kilka minut.
    Dodać pokrojone w mniejsze kawałki plastry ananasa, pokrojone w kwadraciki liście kapusty i orzechy.
    Podlać syropem z ananasa.
    Mieszając dusić chwilkę, aż papryka będzie miękka, ale nadal jędrna.
    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w zimnej wodzie i mieszając dolewać stopniowo do osiągnięcia pożądanej gęstości sosu.
    Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką.
    Podawać z ryżem lub kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy