Kurczak orientalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka kroimy
w dużą kostkę. Cebulę obieramy
i siekamy. Czosnek obieramy,
przeciskamy przez praskę.
2.Kmin i kolendrę ucieramy
w moździerzu. Natkę pietruszki
myjemy, osuszamy i kroimy.
3.Na patelni rozgrzewamy
łyżkę oliwy i mieszając, smażymy mięso. Wlewamy pozostałą
oliwę. Wsypujemy cebulę
i szklimy ok. 2 minut. Dodajemy
czosnek, kmin i kolendrę.
Smażymy ok. minuty. Wlewamy
bulion i wsypujemy cynamon,
mieszamy. Dusimy kilka
minut, aż sos zredukuje objętość
mniej więcej o połowę.
4.Do potrawki dodajemy pomidory
z zalewą. Doprawiamy
solą i pieprzem. Mieszamy. Dusimy,
aż sos zgęstnieje. Przed
podaniem posypujemy natką.
Komentarze