Kurczak orientalny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonale smakuje z kaszą kuskus.

Składniki:

  • ● 2 filety z kurczaka
    ● 2 łyżki oliwy
    ● cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● łyżeczka kminu rzymskiego
    ● łyżeczka kolendry
    ● szczypta cynamonu
    ● ok. 200 ml bulionu drobiowego
    ● puszka pomidorów
    ● sól, pieprz
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki

Kurczak orientalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka kroimy
    w dużą kostkę. Cebulę obieramy
    i siekamy. Czosnek obieramy,
    przeciskamy przez praskę.
  • 2. Kmin i kolendrę ucieramy
    w moździerzu. Natkę pietruszki
    myjemy, osuszamy i kroimy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy
    łyżkę oliwy i mieszając, smażymy mięso. Wlewamy pozostałą
    oliwę. Wsypujemy cebulę
    i szklimy ok. 2 minut. Dodajemy
    czosnek, kmin i kolendrę.
    Smażymy ok. minuty. Wlewamy
    bulion i wsypujemy cynamon,
    mieszamy. Dusimy kilka
    minut, aż sos zredukuje objętość
    mniej więcej o połowę.
  • 4. Do potrawki dodajemy pomidory
    z zalewą. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Mieszamy. Dusimy,
    aż sos zgęstnieje. Przed
    podaniem posypujemy natką.

Porady

Danie dekorujemy kukurydzą, papryką i oliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy