Kurczak po chińsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój sposób na szybki i smaczny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
    1 marchewka
    0,5 papryki czerwonej
    0,5 zielonej papryki
    0,5 żółtej papryki
    1 mała czerwona cebula
    1 por ( zielona część)
    3 łyżki sosu sojowego
    1 op. przyprawy Fix do potraw chińskich
    sól
    pieprz

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokrój w paski. Posyp solą, pieprzem. Usmaż na oleju. Przełóż na talerz. Odstaw.
  • 2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Przełóż na patelnię, na której wcześniej smażyło się mięso. Cebulę zeszklij. Dodaj pokrojone w paski: marchewkę, paprykę i zieloną część pora. Warzywa polej sosem sojowym. Chwilę smaż. Podlej 0,5 szkl. wody. Warzywa duś do momentu, aż marchewka będzie miękka. Do warzyw dodaj usmażone mięso. Przyprawę Fix rozmieszaj w 1 szkl. wody. Wylej na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Całość duś jeszcze ok. 10 min. Dopraw solą i pieprzem.
    Tak przygotowany sos podawaj z ryżem z dodatkiem curry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy