Kurczak po portugalsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejna propozycja na danie rodem z Portugalii. Soczyste danie jednogarnkowe na pewno Wam się spodoba. Zamiast Madery, można użyć Porto.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g podudzi z kurczaka (bez skóry)
    2 łyżki oleju
    50 ml Madery
    50 ml wytrawnego czerwonego wina
    150 g krojonych pomidorów z puszki
    sok z 1/2 pomarańczy
    250 g młodych ziemniaków
    200 g zielonej fasolki szparagowej
    2 łyżki zielonych oliwek

Kurczak po portugalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz.
    Olej zlewamy, wlewamy maderę, czerwone wino, zagotowujemy, dokładnie mieszamy z pomidorami, sokiem, ziemniakami ( pokrojone na większe kawałki) i fasolką, ponownie doprowadzamy do wrzenia.
    Do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 40 min (od czasu do czasu mieszamy), pod koniec dodajemy zielone oliwki.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy