Kurczak po złotopolsku z kalafiorowym puree

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne połączenie aromatycznego kurczaka z kalafiorowym puree o lekko ziołowym smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
    2 łyżki przyprawy Kurczak po złotopolsku
    1 duży kalafior
    1 łyżeczka masła klarowanego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka gęstej śmietany
    sól ziołowa
    sól morska

Kurczak po złotopolsku z kalafiorowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia, oprószamy lekko solą, wsypujemy przyprawę i dokładnie obtaczamy. Rękaw zamykamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30-35 min.
    Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 min. Następnie odcedzamy, podsmażamy na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Miksujemy razem ze śmietaną na gładką masę. Do smaku doprawiamy solą ziołową. Podajemy razem z kurczakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy