Kurczak pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia.Dodajemy pora,cebulę i pieczarki.Podsmazamy około 4 minuty.Dodajemy make,musztardę,śmietanę i bulion.Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem całość mieszamy i dusimy do momentu zgęstnienia sosu.
2.Rozwijamy ciasto francuskie inwycinamy z niego prostokąt o wymiarach wiekszych niz forma, Nacinamy je lekko nożem wzdłuż i wszerz.
3.Do naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka z sosem,na wierzch nakładamy ciastka jego brzegi wywijamy.Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.przez 15 minut.
Podajemy na ciepło z surówką.
Porady
Dobrze komponuje się z surówką z kapusty pekińskiej.
Jeżeli ktoś lubi kurczaka można przyprawić także gałka muszkatołową
Komentarze