Kurczak pod kołderką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki obiad dla osob, które lubią drób

  • 30 min

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
    100g pieczarek
    Pierś z kurczaka
    1/2 cebuli
    1/4 pora
    Łyżka mąki pszennej
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    150 ml bulionu
    Łyżeczka musztardy
    Sól, pieprz, majeranek

Kurczak pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia.Dodajemy pora,cebulę i pieczarki.Podsmazamy około 4 minuty.Dodajemy make,musztardę,śmietanę i bulion.Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem całość mieszamy i dusimy do momentu zgęstnienia sosu.
  • 2. Rozwijamy ciasto francuskie inwycinamy z niego prostokąt o wymiarach wiekszych niz forma, Nacinamy je lekko nożem wzdłuż i wszerz.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka z sosem,na wierzch nakładamy ciastka jego brzegi wywijamy.Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.przez 15 minut.
    Podajemy na ciepło z surówką.

Porady

Dobrze komponuje się z surówką z kapusty pekińskiej. Jeżeli ktoś lubi kurczaka można przyprawić także gałka muszkatołową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy