Kurczak pod kołderką z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -1 pierś z kurczaka
    -100 g pieczarek
    -1/4 pora
    -1/2 cebuli
    -1/2 łyżki mąki pszennej
    -1 mała łyżeczka musztardy
    -1/2 łyżki kwaśnej śmietany
    -150 ml bulionu
    -majeranek
    -sól
    =pieprz
    -gałka muszkatołowa

Kurczak pod kołderką z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka, dodajemy posiekaną cebulę, pora i pieczarki. Smażymy ok. 3-4 min. Dodajemy mąkę, musztardę i śmietanę, wlewamy bulion i mieszamy. Doprawiamy. Dusimy razem, aż sos zgęstnieje. Rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach większych niż forma. Nacinamy lekko nożem powierzchnię cista wzdłuż i wszerz. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka z sosem. Na wierzch nakładamy ciasto. Brzegi ciasta wywijamy. Pieczemy w nagrzanym do temp. 200 st. piekarniku ok. 15 min. Podajemy na ciepło z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy