Kurczak słodko-kwaśny

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis wydaje się dziwny, ale wychodzi niesamowicie smacznie

  • 50 min

Składniki:

  • 0.5 kg piersi z kurczaka
    0.5 l coli
    1 szklanka ketchupu (może być wymieszany z przecierem pomidorowym)
    opcjonalnie: cebula,
    0.5 szklanki wiórków kokosowych

Kurczak słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyć, pokroić wg własnego uznania. W garnku wymieszać ketchup z colą, dodać kawałki kurczaka ( opcjonalnie pokrojoną w kostkę cebulę).
  • 2. Gotować na najmniejszym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować aż sos nabierze preferowanej konsystencji. Dodać wiórki kokosowe.
  • 3. Najlepiej podawać na ryżu z delikatną surówkę (np.coleslaw)

Porady

Sosem można także polać mieszanki warzyw, sajgonki, kluski i inne.

Komentarze

Podobne przepisy