Kurczak w kurkumie z cytrusami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tak zamarynowanego kurczaka przygotowuje nie tylko na patelni ale również na grillu w sezonie letnim. Ważne aby go nie przesuszyć podczas zbyt długiej obróbki

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
    1 pomarańcza
    2 mandarynki
    2 łyżki oliwy
    2 łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    ½ łyżeczki czosnku granulowanego
    Sól
    ½ cytryny

Kurczak w kurkumie z cytrusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, oczyścić i przekroić na mniejsze porcje. Przygotować marynatę; sok z pomarańczy zmieszać z oliwą. Dodać wszystkie przyprawy ( ilość soli wedle uznania) . Włożyć mięso i dobrze przemieszać z marynatą. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso odsączyć lekko z marynaty i smażyć na patelni grilowej po kilka minut z każdej strony . Pod koniec smażenia dodajemy obrane i podzielone na kawałki mandarynki. Robimy to na chwile przed końcem smażenia aby nie wyschły w środku a tylko lekko się zarumieniły.

    Na talerzu lub desce drewnianej przygotowujemy lekka sałatkę z sałaty lodowej pomidora.
    Na sałatkę wykładamy ugrilowane mięso i mandarynki. Danie skrapiamy jeszcze sokiem z połowy cytryny.

    Do kurczaka możemy podać dodatkowo opiekane ziemniaczki lub kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy