Tak zamarynowanego kurczaka przygotowuje nie tylko na patelni ale również na grillu w sezonie letnim. Ważne aby go nie przesuszyć podczas zbyt długiej obróbki
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 filety z kurczaka
1 pomarańcza
2 mandarynki
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki czosnku granulowanego
Sól
½ cytryny
Kurczak w kurkumie z cytrusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, oczyścić i przekroić na mniejsze porcje. Przygotować marynatę; sok z pomarańczy zmieszać z oliwą. Dodać wszystkie przyprawy ( ilość soli wedle uznania) . Włożyć mięso i dobrze przemieszać z marynatą. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso odsączyć lekko z marynaty i smażyć na patelni grilowej po kilka minut z każdej strony . Pod koniec smażenia dodajemy obrane i podzielone na kawałki mandarynki. Robimy to na chwile przed końcem smażenia aby nie wyschły w środku a tylko lekko się zarumieniły.
Na talerzu lub desce drewnianej przygotowujemy lekka sałatkę z sałaty lodowej pomidora.
Na sałatkę wykładamy ugrilowane mięso i mandarynki. Danie skrapiamy jeszcze sokiem z połowy cytryny.
Do kurczaka możemy podać dodatkowo opiekane ziemniaczki lub kuskus
Komentarze