Kurczak w pieczarkach

0 (0 ocen)

  • 60 min

prosto i smacznie

  • 60 min

Składniki:

  • udka i skrzydełka z kurczaka
    200 g pieczarek
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 marchewka
    garść posiekanego pora
    pół szkl wina białego wytrawnego
    sól
    szczypta kurkumy
    szczypta kolendry
    szczypta lubczyku
    szczypta pieprzu
    szczypta imbiru
    tłuszcz do smażenia

Kurczak w pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić poporcjowanego i umytego kurczaka.
    Przysmażyć ze wszystkich stron, podlać winem, dodać posiekane warzywa, pieczarki i przyprawy, dusić pod przykryciem, podlać jeszcze trochę wodą lub rosołem.
    Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia i jeszcze przytrzymać ok 10 min pod przykryciem.

    Podawać z ziemniakami i sałatką.

Komentarze

Podobne przepisy