Kurczak w pierzynce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem uczniem pierwszej klasy zawodowej szkoły gastronomicznej. Marzę, by po skończeniu szkoły otworzyć własną restaurację.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
    5 dużych ziemniaków
    jajko
    3 ząbki czosnku
    cebula
    mąka
    tłuszcz do smażenia
    sól
    pieprz.

    Sos czosnkowy:
    szklanka śmietany
    szklanka jogurtu naturalnego
    5 ząbków czosnku
    sól
    pieprz

Kurczak w pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety dzielimy na 4 części, z obu stron posypujemy pieprzem i solą. Lekko rozbijamy i obtaczamy w mące.
  • 2. Dwa ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Odciskamy sok, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki mąki i drobno posiekaną cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Filety zanurzamy w cieście ziemniaczanym i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • 3. Składniki na sos mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy gorące placki drobiowe. Podajemy z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy