Kurczak w pikantnej skorupce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Kurczak był niespodzianką dla rodziny. Podany z pieczonymi w ziołach ziemniakami i surówką bardzo wszystkim smakował.

  • 55 min

Składniki:

  • ● 75 dag filetów z kurczaka lub kurzych udek bez kości
    ● ok. 30 dag naturalnego jogurtu bez cukru lub naturalnej maślanki
    ● 40 dag pikantnych krakersów
    ● kilka ziaren pieprzu

Kurczak w pikantnej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka lub udka
    myjemy, dokładnie osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Następnie kroimy
    w średniej grubości paski.
  • 2. Do dużej miski wlewamy
    jogurt. Wkładamy kawałki kurczaka,
    mieszamy. Miskę przykrywamy
    folią spożywczą
    i wstawiamy na ok. 3 godziny
    do lodówki.
  • 3. Krakersy rozkruszamy (np.
    za pomocą wałka). Mieszamy
    ze szczyptą świeżo zmielonego
    pieprzu. Każdy kawałek
    kurczaka obtaczamy w krakersowej
    panierce.
  • Kurczak w pikantnej skorupce 4. Blachę wykładamy papierem
    do pieczenia. Układamy
    kawałki kurczaka. Pieczemy
    ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury ok.
    200 °C, aż panierka nabierze
    lekko brązowego koloru i będzie
    chrupiąca.

Porady

● Mięso można też obtoczyć w płatkach kukurydzianych z dodatkiem ostrej papryki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy