Kurczak w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetny pomysł na to, co zrobić z mięsem z rosołu.

  • 20 min

Składniki:

  • - 4 udka z kurczaka z rosołu (mogą być też inne części)
    - 3 duże cebule
    - szklanka śmietany 18%
    - 2 łyżki masła
    - vegeta
    - pieprz

Kurczak w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na maśle z odrobiną przyprawy typu vegeta. Gdy jest już lekko zeszklona dodajemy odrobinę wody która powinna się w całości wygotować(dla zmiękczenia cebuli). Udka obieramy z mięsa i dorzucamy do cebuli, wszystko zalewamy śmietaną i smażymy na wolnym ogniu tak, aby część płynu się wygotowała. Doprawiamy do smaku Vegetą lub solą oraz odrobiną pieprzu.
    Najlepiej smakuje po lekkim podsmażeniu z makaronem(wstążki), można też podawać z ziemniakami lub chlebem.

Porady

Wodę przy podsmażaniu cebulki warto zastąpić odrobiną rosołu, smak będzie bardziej wyrazisty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy