Kurczak w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i bardzo smaczne danie ,ale żeby go skosztować trzeba zadać sobie trochę sobie trudu, a mianowicie zdobyć wiejskiego kurczaka, najlepiej od gospodyni na ryneczku(lub od zaprzyjaźnionej).Warto bo smak potrawy zrekompensuje, ewentualne trudy.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 wiejski kurczak
    1l naturalnego kefiru
    1,5 łyżki soli morskiej
    1,5 łyżki pieprzu cytrynowego
    0,5l wiejskiej kwaśnej śmietany
    2 średnie cebule
    łyżka klarowanego masła do obsmażenia mięsa

Kurczak w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka, myję, dzielę 6 na porcji. (Korpus, skrzydła i podroby wykorzystuję do sporządzenia bulionu).
  • kurczak 2. Elementy kurczaka nacieram solą i pieprzem cytrynowym. Zalewam kefirem - mięso powinno być pokryte kefirem. Przykrywam i odstawiam do lodówki na 2 doby. Mięso lekko osuszam ręcznikiem papierowym i obsmażam na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Do obsmażonego mięsa dodaję cebulę pokrojoną w pióra, chwilę smażę i wlewam śmietanę. Duszę na małym ogniu do miękkości mięsa. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy