Kurczak w sosie estragonowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie z kuchni francuskiej

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak
    2 marchewki
    4 szalotki
    pół pęczka estragonu
    50 g masła
    3 łyżki oleju
    2 szklanki wytrawnego białego wina
    kieliszek koniaku
    pół szklanki śmietany
    sól
    pieprz

Kurczak w sosie estragonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroiłem na porcje, szalotki na połówki, a marchewki w słupki.
    W rondlu rozgrzałem połowę masła z 2 łyżkami oleju. Zrumieniłem porcje kurczaka, wyjąłem z rondla. Gorący tłuszcz wylałem.
    Rozgrzałem resztę masła i oleju. Włożyłem do rondla jarzyny i obsmażonego kurczaka.
    Wlałem koniak, rondel przykryłem i zdjąłem z ognia na 5 minut. Dodałem białe wino, do smaku sól i pieprz. Zagotowałem na dużym ogniu, zmniejszyłem płomień i dusiłem 20 minut.
    Posiekany estragon wsypałem do potrawy i dusiłem 10 minut. Wyjąłem kurczaka, trzymałem go w cieple. Zredukowałem sos do połowy objętości. Doprawiłem solą, pieprzem, dodałem śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy