Kurczak w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka kurczaka umyłem, osuszyłem, natarłem sola i pieprzem.
Marchewki i kalarepę obrałem, pokroiłem w słupki. Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu przełamałem na pół. Paprykę umyłem, przekroiłem wzdłuż, usunąłem nasiona, pokroiłem w mała kostkę. Cebule również pokroiłem w kostkę.
Udka obsmażyłem na oliwie. Dodałem warzywa, wlałem wino. Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
Dodałem pomidory razem z zalewą, zioła, sól i pieprz. Strąki chili przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion, pokroiłem w paseczki, dodałem do kurczaka.
Całość dusiłem pod przykryciem jeszcze 30 minut.
Komentarze