Kurczak w warzywach

0 (0 ocen)

Lekko, zdrowo i smacznie. Miękkie, delikatne mięsko w pomidorowym sosie z warzywami jest pożywne i szybkie w przygotowaniu. Można wykorzystać części kurczaka z ugotowanego rosołku.

Składniki:

  • 8-10 ugotowanych części kurczaka (podudzia, udo, pałki)
    2 marchewki
    1 pietruszka korzeń
    0,5 selera
    1 cebula
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Olej
    Ziele angielskie, liść laurowy
    Sól, pieprz
    Szczypta cukru

Kurczak w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Kurczak w warzywach 2. Cebulę drobno pokroić, zeszklić. Dodać pozostałe warzywa - obrane i pokrojone w słupki, koncentrat pomidorowy i odrobinę wody, aby uzyskać konsystencję sosu. Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie doprawić do smaku, dołożyć usmażonego kurczaka i znów chwilę dusi pod przykryciem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy