Idealny kurczak na niedzielny obiad, praktycznie robi się sam i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
1 kg udek, pałek lub podudzi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
ulubione zioła: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, cząber, estragon
sól, pieprz
gałazki swieżego tymianku lub rozmarynu
kilka pomidorków koktajlowych lub jeden duży pomidor
masło
Kurczak w ziołach z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka i pałki z kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawą do kurczaka. Opruszyć ulubionymi ziołami – oregano, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, cząbrem, estragonem lub inną ulubioną gotową mieszanka ziół. Wstawić do lodówki na minimum 30 min a najlepiej na całą noc.
2.Kurczka ułozyć w naczyniu żaroodpornym, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i ułożyć w naczyniu obok kurczaka. Na wierzch połozyć kilka gałązek tymianku lub rozmarynu. Całość posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika. Pieć około 1h w 180 stopniach.
3.Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubiona surówką.
Komentarze