Kurczak w ziołach z pomidorami

0 (0 ocen)

Idealny kurczak na niedzielny obiad, praktycznie robi się sam i smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 kg udek, pałek lub podudzi z kurczaka
    przyprawa do kurczaka
    ulubione zioła: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, cząber, estragon
    sól, pieprz
    gałazki swieżego tymianku lub rozmarynu
    kilka pomidorków koktajlowych lub jeden duży pomidor
    masło

Kurczak w ziołach z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka i pałki z kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawą do kurczaka. Opruszyć ulubionymi ziołami – oregano, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, cząbrem, estragonem lub inną ulubioną gotową mieszanka ziół. Wstawić do lodówki na minimum 30 min a najlepiej na całą noc.
  • 2. Kurczka ułozyć w naczyniu żaroodpornym, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i ułożyć w naczyniu obok kurczaka. Na wierzch połozyć kilka gałązek tymianku lub rozmarynu. Całość posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika. Pieć około 1h w 180 stopniach.
  • 3. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubiona surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy