Kurczak z bakłażanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na co dzień zajmuję się domem. Gotuję dla męża i czwórki dzieci. Przepis na kurczaka dostałam odznajomej kucharki. Danie smakuje wyśmienicie. Gdy pogoda dopisuje, często przyrządzam je na grillu.

Składniki:

  • 1 kurczak
    2 cebule
    2 bakłażany
    1/2 szkl. białego wytrawnego wina
    2 pomidory
    5 łyżek oliwy
    10 g mąki pszennej
    2-3 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    szklanka bulionu

Kurczak z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z bakłażanem 1. Kurczaka dzielimy na porcje i podsmażamy na oliwie, aż się zrumieni. Pomidory kroimy na kawałki, jedną cebulę w półkrążki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na tłuszczu ze smażenia podduszamy cebulę,
    czosnek i pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Kurczak z bakłażanem 2. Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy posiekaną natką. Następnie zalewamy bulionem i winem, dodajemy cebulę, czosnek i pomidory. Dusimy około15 minut.
  • Kurczak z bakłażanem 3. Bakłażany kroimy w grube plastry, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i podsmażamy. Drugą cebulę kroimy w krążki i podsmażamy. Na półmisek wykładamy kurczaka, a na nim cebulę. Wokół układamy plastry bakłażana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy