Na co dzień zajmuję się domem. Gotuję dla męża i czwórki dzieci. Przepis na kurczaka dostałam odznajomej kucharki. Danie smakuje wyśmienicie. Gdy pogoda dopisuje, często przyrządzam je na grillu.
Kurczak z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dzielimy na porcje i podsmażamy na oliwie, aż się zrumieni. Pomidory kroimy na kawałki, jedną cebulę w półkrążki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na tłuszczu ze smażenia podduszamy cebulę,
czosnek i pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy posiekaną natką. Następnie zalewamy bulionem i winem, dodajemy cebulę, czosnek i pomidory. Dusimy około15 minut.
3.Bakłażany kroimy w grube plastry, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i podsmażamy. Drugą cebulę kroimy w krążki i podsmażamy. Na półmisek wykładamy kurczaka, a na nim cebulę. Wokół układamy plastry bakłażana.
Komentarze