Kurczak z kurkami w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste i szybkie danie z drobiu. Aromatyczne i pożywne.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
    250 g kurek
    1 duża cebula
    1 duża marchew
    1 łyżka masła
    500 ml bulionu drobiowego
    200 ml słodkiej śmietany 18%
    natka pietruszki
    ryż brązowy
    sól, pieprz

Kurczak z kurkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę siekamy i razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki grzybami oraz pokrojoną w małą kostkę marchwią, podsmażamy na maśle.

    Następie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, oprószamy solą, podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem.

    Gotujemy 10 min.

    Dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 min.

    Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy na ciepło z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy