Kurczak z sosem pieczarkowo-cukiniowym

0 (0 ocen)

Sos pasuje do ryżu, kaszy lub frytek.

Składniki:

  • na 2 porcje :
    2 udka z kurczaka
    100 g ryżu białego
    mała cukinia
    5 dużych pieczarek
    3 łyżki miodu
    szklanka bulionu warzywnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz, tymianek, ostra i słodka papryka, czosnek granulowany

Kurczak z sosem pieczarkowo-cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryz gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
    Z przypraw, miodu, oliwy robimy marynatę, łącząc składniki.
    Nacieramy kurczaki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Cukinię i pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki, układamy wokół kurczaka w naczyniu do pieczenia, podlewamy bulionem. Kurczaka pieczemy na złoty kolor, wyjmujemy, a do pieczarek i cukinii dodajemy koncentrat, pieczemy aż odparuje bulion i powstanie gęsty sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy