Makaron z sosem pieczarkowo-cukiniowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Makaron z sosem pieczarkowo-cukiniowym to danie wegetariańskie.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron tagiatelle: 35 dekagramów
    - pieczarki: 60 dekagramów
    - cukinia średnia: 2 sztuki
    - śmietana słodka 18%: 200 mililitrów
    - śmietana kwaśna 12%: 180 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - olej rzepakowy do smażenia: 1.5 łyżki
    - sól do smaku: 5 szczypt
    - pieprz do smaku: 2 szczypty
    - parmezan starty: 2 łyżki

Makaron z sosem pieczarkowo-cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć pieczarki, tak długo aż odparują wodę. Następnie do pieczarek dodać pokrojoną cukinię, rozgnieciony czosnek i smażyć, aż do miękkości i odparowania wody. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa ostudzić, następnie dodać śmietanę słodką 18% i kwaśną śmietanę 12 % całość wymieszać, doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Sos podgrzać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy