Kurczaki z pieca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

soczyste i pieknie upieczone

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 małe kurczaki po ok 1,5 kg

    marynata
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżka miodu
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
    1 łyżeczka suszonej papryki
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    szczypta lubczyku
    szczypta mięty
    1 łyżka sosu sojowego

Kurczaki z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Kurczaki umyć, oczyścić, osuszyć.
    Składniki marynaty utrzeć i nasmarować marynatą kurczaki. Odstawić na ok dobę do lodówki.
    Włożyć kurczaki do brytfanki, podlać wodą ok pół szkl, okryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec przez godzinę. Po godzinie zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 180 st i uruchomić termoobieg.
    Po ok 20 min kurczaki powinny się pięknie przyrumienić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy