Kurcze pieczone

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowy, bez tłuszczu ale z witaminami kurczak.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    1 marchewka
    pół pora
    pół selera
    łyżeczka musztardy chrzanowej
    łyżeczka miodu
    szczypta chilli
    szczypta majeranku i tymianku
    sól
    pieprz
    łyżeczka cukru
    łyżeczka koncentratu pomidorowego
    oliwa z oliwek.

Kurcze pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z miodu, musztardy, chilli, oliwy z oliwek, tymianku i majeranku zrobić marynatę, do której włożyć pierś z kurczaka. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Marchewkę, pora i selera obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wlać kilka kropel oliwy, dołożyć warzywa i chwilę podsmażać, dodać sól, pieprz, cukier i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę podgrzewać. Na dno naczynia żaroodpornego wlać kilka kropel oliwy z oliwek, wyłożyć kurczaka a na jego wierzchu ułożyć jarzynkę. Tak przygotowane danie łożyć do piekarnika na 30 minut i piec w temp. 180 st. C.

Porady

Podać z sałatką ze szpinaku, pomidorków, papryki i ogórka.

Komentarze

Podobne przepisy