Kurcze pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z miodu, musztardy, chilli, oliwy z oliwek, tymianku i majeranku zrobić marynatę, do której włożyć pierś z kurczaka. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Marchewkę, pora i selera obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wlać kilka kropel oliwy, dołożyć warzywa i chwilę podsmażać, dodać sól, pieprz, cukier i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę podgrzewać. Na dno naczynia żaroodpornego wlać kilka kropel oliwy z oliwek, wyłożyć kurczaka a na jego wierzchu ułożyć jarzynkę. Tak przygotowane danie łożyć do piekarnika na 30 minut i piec w temp. 180 st. C.
Porady
Podać z sałatką ze szpinaku, pomidorków, papryki i ogórka.
Komentarze