Kurcze pieczone w curry - faszerowane

0 (0 ocen)

Kurczaczek pierwsza klasa. Obiad niedzielny, odświętny ale nie tylko, bo można podawać go również na innych uroczystościach. Dzięki przyprawie curry ma złocisty kolor a marchewka, którą jest nadziany jest soczysta i chrupka.

Składniki:

  • - 1 kurczak o wadze 1,7 kg.
    - 2 łyżki przyprawy curry
    - 1 łyżka soli
    - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    - 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej
    - 1 łyżeczka czosnku
    - 2 łyżki oleju

    - 2 marchwie

Kurcze pieczone w curry - faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy solą, a potem resztą przypraw. Na koniec polewamy olejem i delikatnie wklepujemy. Środek kurczaka także przyprawiamy i wsadzamy obraną i pokrojoną w słupki marchew. Zostawiamy 2 h. w lodówce/ jeszcze lepiej na całą noc.
  • 2. Kurczaka wsadzamy do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Po 30 min. przykrywamy pokrywą od naczynia. 20 min przed końcem ściągamy, przekręcamy kurczaka i podkręcamy temp. do 180. Łączny czas pieczenia to ok. 1,5 h.

Porady

Kurczaka można sprawdzić widelcem lub przeciąć nóżkę w kącie tak jakbyśmy chcieli ją odciąć w całości, gdy wyleci przezroczysty sok, to tzn., że jest upieczony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy